تاریخ گاهشماری ایرانی به بیش از چهارهزار سال پیش بازمیگردد. با گذر زمان و در طول تاریخ گاهشماری در ایران تغییرات زیادی در خودش دیدهاست. یافتهها نشان میدهد که گاهشماری در ایران از گاهشماری بابلی، که گاهشماری خورشیدی-مهی بود ریشه گرفتهاست. اما ایرانیان نظام خورشیدی را برای گاهشماریها بکار بردند
. حدود ۲۵۰۰ سال پیش، یعنی بعد از میلاد زرتشت و شکلگیری حکومت هخامنشیان، گاهشماری در ایران تغییراتی کرد. با گسترش آیین زرتشت، گاهشماری زرتشتی در ایران رسمیت یافت. تغییرات گاهشماری در طول دوره پیشاز اسلام، ادامه یافت و با ورود اسلام به ایران، برای قرنها گاهشماری قمری در کنار گاهشماری خورشیدی کاربرد داشت.
با توجه به نیاز اجتماعی و اقتصادی جامعه و همچنین پیشرفت علوم در دوره اسلامی، دانشمندان ایرانی زیادی دست به مطالعه و اصلاح گاهشماری زدند. خیام با ارائه گاهشمار جلالی که دقیقترین نظام گاهشماری خورشیدی است، گام بزرگی در این راستا برداشت. در ادامه دوره اسلامی نیز گاهشماری ایرانی با دگرگونیهای زیادی روبرو بود و انواع نظامهای گاهشماری بصورت گسترده یا محدود در ایران کاربرد داشت.
در در ابتدای قرن چهاردهم هجری خورشیدی، گاهشماری (تقویم شمسی) رسمی ایران که یکی از پیشرفتهترین و دقیقترین و منظمترین نظامهای گاهشماری است، با تصویب مجلس شورای ملی ایران کاربرد سراسری یافت.